بیماری گموز یا شیره سیاه پسته ( Gummosis)
بیماری گموز پسته یکی از مهمترین بیماریهای باغات پسته میباشد. يماري انگومك يا گموز پسته در ايران، اولين بار در سال 1339 از استان كرمان گزارش شد. این بیماری باعث خشکیدگی درختان در باغهای پسته که ظاهرا بدون هیچ دلیلی و در حالیکه برگها سبز هستند خشک شده اند در مدت نسبتا کوتاهی رخ خواهد داد.
عامل بیماری گموز پسته
بیماری گوموز پسته ناشی از گونه فیتوفتورا است که اصطلاحا پوسیدگی فیتوفتورایی نامیده می شود تا به امروز، حداقل 11گونه از قارچ فیتوفتورا، عامل بیماری زایی آنها روی درختان پسته تأیید شده است. علاوه بر میزان رطوبت، درجه حرارت خاک نیز در میزان فعالیت قارچ تاثیر گذار است.
علائم بیماری گموز پسته
تغییر رنگ، فساد در پوست و قسمتی از چوب ناحیه ی طوقه ى ظاهر میشود، غالبا با ترشح قطره های صمغ و شیره ی سیاهرنگ در قسمت آلوده و در حد فاصل پوست و چوب همراه است.. این ترشحات در نهایت باعث خشک شدن یک طرف و سپس تمام درخت می شود.
روش های کنترل بیماری گموز پسته
1-کاشت پایه های مقاوم پسته
2- اصلاح نوع آبیاری
3- تغذیه مناسب درختان جهت پیشگیری و کاهش بیماری
4- جلوگیری از برخورد آب با تنه ی درخت و یا غرقابی نشدن
5- اصلاح بافت خاک
6- کنترل شیمیایی