عوامل موثر در پنجه زنی گندم
هر بوته گندم چندين ساقه داشته و نخستين ساقه اي كه از خاك بيرون مي ايد موسوم به ساقه اصلي و ساقه هاي بعدي پنجه ناميده مي شوند. نخستين پنجه ظاهر شده مصادف است با باز شدن كامل سه برگ بر روي ساقه اصلي.
عوامل موثر در پنجه زنی گندم :
1- تاریخ کاشت
کاشت دیر هنگام موجب می شود تا گیاه در زمان پنجه زنی با آب وهوای گرم ودرجه حرارت بالا برخورد نموده و بسرعت از مرحله پنجه دهی عبور کند در نتیجه دوره پنجه زنی کوتاه و تعداد پنجه ها کاهش می یابد. در شرایط کشت زود هنگام، گندم زمان بیشتری برای تشکیل پنجه دارد و ممکن است با تشکیل پنجه بیش از حد موجب رقابت شدید شده و با تخلیه سریع رطوبت خاک، احتمال کاهش عملکرد دانه بیشتر گردد.
2- میزان بذر مصرفی و عمق کشت
میزان بذر با تراکم رابطه مستقیم وبا پنجه زنی رابطه عکس دارد بدین صورت که هرچقدر میزان بذر مصرفی بیشتر از حد استاندارد باشد تراکم در مزرعه افزایش و پنجه دهی کاهش پیدا می کند.
* کاشت عمیق بذر موجب کاهش پنجه زنی می شود. *
3- نوع واریته (رقم)
ارقام مختلف از نظر تولید تعداد پنچه ها با هم متفاوت اند.
4- شرایط آب و هوایی
بهترین وضعیت جوی برای پنجه زنی هوای سرد ابری میباشد.
5- رطوبت
تامین رطوبت مناسب وآبیاری در حد نیاز گیاه رابطه مستقیمی با تولید پنجه دارد. چنانچه مزرعه در زمان پنجه زنی دچار تنش خشکی و کاهش رطوبت در خاک شود پنجه زنی متوقف میشود.
6- کود های پایه
آماده سازی زمین و فراهم آوردن عناصر غذایی در زمان پنجه دهی از جمله کود های نیتروژن نقش بسزایی در تولید پنجه ایفاء می کند.
7- آفات و بیماری ها
وجود آفات وبیماریها از جمله قارچهای عامل پوسیدگی ریشه باعث کاهش سطح سبز مزرعه وتوقف پنجه دهی میشوند با ضدعفونی بذور میتوان از خسارت این عوامل تا حد زیادی کاست.